Vergeer Holland, opgericht in 1934, is een toonaangevend familiebedrijf in de kaasindustrie, waarbij de derde generatie van de familie Vergeer aan het roer staat. Het bedrijf richt zich op het rijpen, versnijden, en verpakken van kaas, voortbouwend op een rijke familiegeschiedenis die teruggaat naar tijden waarin kaas nog ambachtelijk op de boerderij werd gemaakt.

Negentig jaar innovatie en duurzaam-heid bij Vergeer Holland

In onze negentig jaar lange reis hebben we geleerd dat vooruitlopen niet alleen gaat over het volgen van trends, maar ook over het vormgeven ervan.”

LEES OOK DE ANDERE VERHALEN VAN DE FOOD SECTOR

TOEKOMSTPLANNEN

Vergeer Holland staat voor een toekomst vol uitdagingen en mogelijkheden in de kaassector. ‘Wij gaan vol vertrouwen vooruit, zoals blijkt uit onze investering in een nieuwe, toekomstbestendige fabriek. Dit toont onze ambitie om de komende tien jaar en daarna een vooraanstaande rol te spelen in de industrie.’

Gedurende negentig jaar bedrijfsvoering heeft het bedrijf dan ook meerdere malen voor uitdagingen gestaan en deze steeds met een nuchtere aanpak overwonnen: ‘Onze strategie voor de komende tien jaar is duidelijk: vooroplopen in de sector, de trends mede vormgeven en niet worden ingehaald. Dankzij een combinatie van investeringsbereidheid en onze aanpasbaarheid gaan we de toekomst met vertrouwen tegemoet.’

Tot slot is er een flinke slag te slaan in het reduceren van de uitstoot in de keten, zoals in de productie van melk. Daarom zoekt Vergeer Holland de samenwerking op met ketenpartners om gezamenlijk te kijken naar mogelijkheden om de impact op de omgeving te reduceren.

VERDUURZAMING

Vergeer Holland focust op het bouwen aan een duurzame toekomst. Met als toonbeeld de nieuwe, gasloze fabriek in Bodegraven. ‘Deze fabriek, die voldoet aan de hoogste duurzaamheidsstandaarden, is uitgerust met 2700 zonnepanelen. Het pand wordt gekoeld met natuurlijke koelmiddelen en is geïsoleerd tegen hoge isolatiewaarden.

Een tweede speerpunt is het verminderen van het gebruik van verpakkingsmaterialen en het vergroten van de recyclebaarheid ervan, met het doel om tegen 2030 de primaire verpakkingen recyclebaar te maken met zo min mogelijk gewicht. We hebben al significante vooruitgang geboekt door over te stappen op (recyclebaar) monomateriaal voor enkele verpakkingslijnen en verwachten dit jaar nog meer productieijnen duurzamer te maken.’

AANTREKKELIJK STAGEBEDRIJF

Om deze uitdaging het hoofd te bieden, onderneemt Vergeer Holland actieve stappen zoals samenwerkingen met onderwijsinstellingen en technische scholen, deelname aan banenmarkten, en het aanbieden van gastcolleges en stageplaatsen. ‘Door initiatieven als met MBO Rijnland, Techniek College Rotterdam, SVO, TechnoHUB Woerden en het partnership met Stichting Guruz, willen we de interesse in technische beroepen aanwakkeren en zorgen voor een continue instroom van gemotiveerd en deskundig personeel.

Met een eigen opleidingscentrum en leermeester op de technische dienst zetten we in op het zelf opleiden van toekomstige vakmensen, ook met als doel het aantal succesvolle aanwervingen vanuit stageplaatsen jaarlijks te verhogen.’ In samenwerking met Techsharks worden rondleidingen georganiseerd voor BBL’ers bijvoorbeeld.

KENNISGAT

Het werven van technisch personeel vormt een van de uitdagingen, met name door de geavanceerde automatisering in de nieuwe, volledig geautomatiseerde fabriek. ‘Denk aan (proces)operators en storings- en onderhoudsmonteurs, die bedreven zijn in het omgaan met moderne technologieën en systemen. Technische geschoold personeel vinden is één, maar het aantrekken van gespecialiseerd personeel, cruciaal voor onze bedrijfsvoering, is een stuk complexer.’ Marcel wijst op een langdurig tekort aan technisch opgeleide mbo'ers, een kloof die naar zijn mening al decennialang ondergewaardeerd wordt en onvoldoende aandacht krijgt in het Nederlandse systeem.

KAASVERWERKINGSLIJN

Van origine is Vergeer Holland georiënteerd op natuurkaas, kaas met een korst die een natuurlijk rijpingsproces ondergaat. Daarnaast wordt er ook foliekaas verwerkt, kaas zonder natuurlijke korst. ‘In de ultramoderne fabriek in Bodegraven ‘Next Generation’ verwerken we beide, maar de nadruk ligt vooral op natuurkaas. De rijping binnen Vergeer Holland biedt ruimte voor 8 miljoen kilo kaas. Wij krijgen de kazen hier op twee- of vierweekse leeftijd binnen, die we vervolgens tot (soms) een jaar laten doorrijpen. De kazen moeten gekeerd worden en de korst moet behandeld worden, zodat ze in goede staat blijven om te rijpen. Dit hele proces, vanaf de invoer tot op de pallet voor transport, is volledig geautomatiseerd met een minimale personeelsbezetting.’ Zo is Vergeer Holland uitgegroeid tot waar het nu is; één van de grootste rijpings-, versnijdings- en verpakkingsbedrijven van Nederland in de kaassector.

NEDERLAND KAASLAND

In Nederland wordt jaarlijks zeker 900 miljoen kilo kaas geproduceerd, waarvan we ongeveer een derde consumeren in Nederland en twee derde gaat naar de export. ‘Vergeer Holland behoort tot de grotere kaasverpakkingsbedrijven van Noordwest-Europa. Wij verwerken hier ongeveer 85 miljoen kilo kaas per jaar. Ongeveer de helft hiervan gaat naar het buitenland. Nederland is nog steeds de grootste markt. Onze klanten bevinden zich in heel Europa, maar ook in Canada en Azië, onder andere in China, Korea en Japan.’

FAMILIEBEDRIJF

Momenteel heeft Vergeer Holland zo’n 520 medewerkers, en vestigingen in Reeuwijk, Woerden en Bodegraven. ‘De familie komt oorspronkelijk uit het pittoreske Reeuwijk-Dorp, ons hoofdkantoor is nog altijd hier gevestigd. De fabriek in Reeuwijk dateert uit 1934 en is uitgebouwd tot begin 2000. De laatste tien jaar is het bedrijf zijn vleugels uit gaan slaan naar aanliggende gemeentes; een nieuwe fabriek in Bodegraven sinds 2019 en een locatie in Woerden sinds 2012 waar we kaas raspen.’ Zelf begon Marcel zijn carrière bij Vergeer Holland aan de verkoopzijde, waarna hij doorgroeide via verschillende projecten, zoals de inrichting van de nieuwe fabriek en de implementatie van het nieuwe ERP-systeem.

We spreken met Marcel van Gils, operationeel directeur bij Vergeer Holland. ‘In onze negentig jaar lange reis hebben we geleerd dat vooruitlopen niet alleen gaat over het volgen van trends, maar ook over het vormgeven ervan. Door te investeren in innovatie, duurzaamheid en de groei van ons personeel, bouwen we aan een toekomst waar Vergeer Holland synoniem staat voor kwaliteit en vooruitgang in de kaasindustrie.’

Negentig jaar innovatie en duurzaamheid bij Vergeer Holland

In onze negentig jaar lange reis hebben we geleerd dat vooruitlopen niet alleen gaat over het volgen van trends, maar ook over het vormgeven ervan.”

TOEKOMSTPLANNEN

Vergeer Holland staat voor een toekomst vol uitdagingen en mogelijkheden in de kaassector. ‘Wij gaan vol vertrouwen vooruit, zoals blijkt uit onze investering in een nieuwe, toekomstbestendige fabriek. Dit toont onze ambitie om de komende tien jaar en daarna een vooraanstaande rol te spelen in de industrie.’

Gedurende negentig jaar bedrijfsvoering heeft het bedrijf dan ook meerdere malen voor uitdagingen gestaan en deze steeds met een nuchtere aanpak overwonnen: ‘Onze strategie voor de komende tien jaar is duidelijk: vooroplopen in de sector, de trends mede vormgeven en niet worden ingehaald. Dankzij een combinatie van investeringsbereidheid en onze aanpasbaarheid gaan we de toekomst met vertrouwen tegemoet.’

Tot slot is er een flinke slag te slaan in het reduceren van de uitstoot in de keten, zoals in de productie van melk. Daarom zoekt Vergeer Holland de samenwerking op met ketenpartners om gezamenlijk te kijken naar mogelijkheden om de impact op de omgeving te reduceren.

VERDUURZAMING

Vergeer Holland focust op het bouwen aan een duurzame toekomst. Met als toonbeeld de nieuwe, gasloze fabriek in Bodegraven. ‘Deze fabriek, die voldoet aan de hoogste duurzaamheidsstandaarden, is uitgerust met 2700 zonnepanelen. Het pand wordt gekoeld met natuurlijke koelmiddelen en is geïsoleerd tegen hoge isolatiewaarden.

Een tweede speerpunt is het verminderen van het gebruik van verpakkingsmaterialen en het vergroten van de recyclebaarheid ervan, met het doel om tegen 2030 de primaire verpakkingen recyclebaar te maken met zo min mogelijk gewicht. We hebben al significante vooruitgang geboekt door over te stappen op (recyclebaar) monomateriaal voor enkele verpakkingslijnen en verwachten dit jaar nog meer productieijnen duurzamer te maken.’

AANTREKKELIJK STAGEBEDRIJF

Om deze uitdaging het hoofd te bieden, onderneemt Vergeer Holland actieve stappen zoals samenwerkingen met onderwijsinstellingen en technische scholen, deelname aan banenmarkten, en het aanbieden van gastcolleges en stageplaatsen. ‘Door initiatieven als met MBO Rijnland, Techniek College Rotterdam, SVO, TechnoHUB Woerden en het partnership met Stichting Guruz, willen we de interesse in technische beroepen aanwakkeren en zorgen voor een continue instroom van gemotiveerd en deskundig personeel.

Met een eigen opleidingscentrum en leermeester op de technische dienst zetten we in op het zelf opleiden van toekomstige vakmensen, ook met als doel het aantal succesvolle aanwervingen vanuit stageplaatsen jaarlijks te verhogen.’ In samenwerking met Techsharks worden rondleidingen georganiseerd voor BBL’ers bijvoorbeeld.

LEES OOK
DE ANDERE VERHALEN VAN DE FOOD SECTOR

KENNISGAT

Het werven van technisch personeel vormt een van de uitdagingen, met name door de geavanceerde automatisering in de nieuwe, volledig geautomatiseerde fabriek. ‘Denk aan (proces)operators en storings- en onderhoudsmonteurs, die bedreven zijn in het omgaan met moderne technologieën en systemen. Technische geschoold personeel vinden is één, maar het aantrekken van gespecialiseerd personeel, cruciaal voor onze bedrijfsvoering, is een stuk complexer.’ Marcel wijst op een langdurig tekort aan technisch opgeleide mbo'ers, een kloof die naar zijn mening al decennialang ondergewaardeerd wordt en onvoldoende aandacht krijgt in het Nederlandse systeem.

KAASVERWERKINGSLIJN

Van origine is Vergeer Holland georiënteerd op natuurkaas, kaas met een korst die een natuurlijk rijpingsproces ondergaat. Daarnaast wordt er ook foliekaas verwerkt, kaas zonder natuurlijke korst. ‘In de ultramoderne fabriek in Bodegraven ‘Next Generation’ verwerken we beide, maar de nadruk ligt vooral op natuurkaas. De rijping binnen Vergeer Holland biedt ruimte voor 8 miljoen kilo kaas. Wij krijgen de kazen hier op twee- of vierweekse leeftijd binnen, die we vervolgens tot (soms) een jaar laten doorrijpen. De kazen moeten gekeerd worden en de korst moet behandeld worden, zodat ze in goede staat blijven om te rijpen. Dit hele proces, vanaf de invoer tot op de pallet voor transport, is volledig geautomatiseerd met een minimale personeelsbezetting.’ Zo is Vergeer Holland uitgegroeid tot waar het nu is; één van de grootste rijpings-, versnijdings- en verpakkingsbedrijven van Nederland in de kaassector.

FAMILIEBEDRIJF

Momenteel heeft Vergeer Holland zo’n 520 medewerkers, en vestigingen in Reeuwijk, Woerden en Bodegraven. ‘De familie komt oorspronkelijk uit het pittoreske Reeuwijk-Dorp, ons hoofdkantoor is nog altijd hier gevestigd. De fabriek in Reeuwijk dateert uit 1934 en is uitgebouwd tot begin 2000. De laatste tien jaar is het bedrijf zijn vleugels uit gaan slaan naar aanliggende gemeentes; een nieuwe fabriek in Bodegraven sinds 2019 en een locatie in Woerden sinds 2012 waar we kaas raspen.’ Zelf begon Marcel zijn carrière bij Vergeer Holland aan de verkoopzijde, waarna hij doorgroeide via verschillende projecten, zoals de inrichting van de nieuwe fabriek en de implementatie van het nieuwe ERP-systeem.

NEDERLAND KAASLAND

In Nederland wordt jaarlijks zeker 900 miljoen kilo kaas geproduceerd, waarvan we ongeveer een derde consumeren in Nederland en twee derde gaat naar de export. ‘Vergeer Holland behoort tot de grotere kaasverpakkingsbedrijven van Noordwest-Europa. Wij verwerken hier ongeveer 85 miljoen kilo kaas per jaar. Ongeveer de helft hiervan gaat naar het buitenland. Nederland is nog steeds de grootste markt. Onze klanten bevinden zich in heel Europa, maar ook in Canada en Azië, onder andere in China, Korea en Japan.’

We spreken met Marcel van Gils, operationeel directeur bij Vergeer Holland. ‘In onze negentig jaar lange reis hebben we geleerd dat vooruitlopen niet alleen gaat over het volgen van trends, maar ook over het vormgeven ervan. Door te investeren in innovatie, duurzaamheid en de groei van ons personeel, bouwen we aan een toekomst waar Vergeer Holland synoniem staat voor kwaliteit en vooruitgang in de kaasindustrie.’

Vergeer Holland, opgericht in 1934, is een toonaangevend familiebedrijf in de kaasindustrie, waarbij de derde generatie van de familie Vergeer aan het roer staat. Het bedrijf richt zich op het rijpen, versnijden, en verpakken van kaas, voortbouwend op een rijke familiegeschiedenis die teruggaat naar tijden waarin kaas nog ambachtelijk op de boerderij werd gemaakt.

Volledig scherm