EEN KIJKJE IN DE KEUKEN BIJ
GEA FOOD SOLUTIONS


TJEU HAMERS

Mijn energie haal ik uit het ondersteunen van bedrijven die actief zijn in de maakindustrie bij hun capaciteitsvraagstukken en het behalen van hun groeiambities. Niet alleen door het flexibel beschikbaar stellen van onze technische talenten maar ook als kennisdeler, sparringpartner en door het samenbrengen van onze partners uit mijn netwerk als netwerkregisseur. Graag een keer samen sparren?

Wil je meer weten over de volledig geautomatiseerde kipnuggetlijn bij Danpo? Bekijk dan dit filmpje

Marcel Verbers begon ooit als servicemonteur en reisde voor verschillende werkgevers de hele wereld rond. Inmiddels is hij 25 jaar werkzaam bij GEA, eerst als servicemonteur en groepsleider, daarna als assemblage manager en nu is hij facility manager.

Stefan van den Hanenberg werkt sinds negen maanden bij GEA, als senior director of Innovation Guilds. Hiervoor heeft hij 28 jaar zijn eigen bedrijf gehad in vleesvervangende producten, Dalco Food. 

VOLAUTOMATISCHE PRODUCTIELIJN

De kipnuggets hebben hun vorm te danken aan het ontwerp van de vormmachines met roterende trommel of vormplaat. Elke kipnugget ziet er hetzelfde uit, weegt evenveel en er is heel weinig afval. Stefan: ‘Goed geschoolde operators vinden is lastig, dus wordt er ook steeds meer vanuit onze kant gevraagd om onze klanten te ondersteunen en zien we dat het proces steeds meer geautomatiseerd moet worden met slimme technologie.’

WELKE TECHNIEKEN KOM JE TEGEN IN DE MACHINES?

Voor Danpo in Denemarken, producent van volledig bereide kipproducten, bouwde GEA een volautomatische lijn voor de productie van een assortiment kipnuggets. Over de processen vertelt Stefan: ‘Om de kipnuggets te maken zijn meerdere processen nodig. Het vlees wordt gemalen, gemengd, gevormd, gecoat, gefrituurd, nagegaard en bevroren en verpakt en dat alles in één naadloos verlopend, volautomatisch proces. Alle apparatuur in het proces is door ons gemaakt.’ Zie hieronder de line-setup van hoe je een kipnugget maakt met het equipment dat je daarbij nodig hebt.

WAAROM IS HET LEUK OM EEN DERGELIJKE MACHINE TE BOUWEN?

In de foodindustrie is hygiëne van essentieel belang. Over het ‘clean’ werken zegt Stefan: ‘Onze machines moeten geschikt zijn voor alle stappen in het reinigings- en desinfectieproces. Alles is van roestvrijstaal, bestaat uit gladde oppervlakken en wordt ook steeds vaker elektrolytisch gepolijst om zo min mogelijk hechting te krijgen. Marcel vult aan: ‘Wij werken zelf in onze fabriek niet in een cleanroom, maar onze machines moeten natuurlijk wel bijdragen aan de eisen die in de fabrieken van onze klanten gelden. Zo moeten alle onderdelen goed te reinigen zijn.’ Stefan vult aan met een mooi voorbeeld: ‘Vroeger had het equipment een frame eronder, dat waren gewoon balken. Maar aan de onderkant is het bijna niet schoon te maken, of de schoonmaakdienst moet op de grond gaan liggen. Daarom zetten we alles nu in een bepaalde hoek, zodat je de onderkant makkelijker kunt schoonmaken. Er is zelfs een Technology Centre aanwezig in Bakel waar alle apparatuur opgesteld staat en waar testen gedraaid worden voor klanten en nieuwe ideeën uitgetest kunnen worden.’

Een aantal jaren geleden produceerden ze er zelf de machines, maar in de fabriek in Bakel wordt nu alleen nog het assembleren gedaan. Daarover vertelt Marcel: ‘Hier op onze locatie wordt het equipment samengesteld. We stellen machines samen uit ongeveer tweeduizend verschillende onderdelen. Zo zijn er bedrijven die voor ons de bedieningskasten bouwen, andere bedrijven verzorgen bijvoorbeeld weer de bouw van het frame. Het plaat- en zetwerk doen we niet meer zelf intern, maar besteden we dus uit aan gespecialiseerde bedrijven. Nadat de machines zijn gemonteerd en getest, worden deze wereldwijd verzonden naar klanten.’

LEES OOK DE ANDERE VERHALEN
VAN DE MAAKINDUSTRIE

Je hebt iedere dag wel wat in je handen, wat door een machine van GEA is geproduceerd. Ongeveer elke derde kipnugget wordt geproduceerd met GEA-technologie. Maar ook een kwart van de verwerkte melk, 50% van het bier, elke vierde liter bloed, het wordt allemaal verwerkt met apparatuur van GEA. Over het assembleren van de machines en de volautomatische productielijn die werd ontwikkeld om kipnuggets te maken, gingen we in gesprek met Stefan en Marcel, beide werkzaam bij GEA Food Solutions in Bakel.

EEN KIJKJE
IN DE KEUKEN
BIJ GEA FOOD SOLUTIONS


TJEU HAMERS

Mijn energie haal ik uit het ondersteunen van bedrijven die actief zijn in de maakindustrie bij hun capaciteitsvraagstukken en het behalen van hun groeiambities. Niet alleen door het flexibel beschikbaar stellen van onze technische talenten maar ook als kennisdeler, sparringpartner en door het samenbrengen van onze partners uit mijn netwerk als netwerkregisseur. Graag een keer samen sparren?

Er is ook een lesbrief hoe je zelf kipnuggets en een ‘kipnuggetlijn’ kunt ontwerpen: Download de pdf

Wil je meer weten over de volledig geautomatiseerde kipnuggetlijn bij Danpo? Bekijk dan dit filmpje

VOLAUTOMATISCHE PRODUCTIELIJN

De kipnuggets hebben hun vorm te danken aan het ontwerp van de vormmachines met roterende trommel of vormplaat. Elke kipnugget ziet er hetzelfde uit, weegt evenveel en er is heel weinig afval. Stefan: ‘Goed geschoolde operators vinden is lastig, dus wordt er ook steeds meer vanuit onze kant gevraagd om onze klanten te ondersteunen en zien we dat het proces steeds meer geautomatiseerd moet worden met slimme technologie.’

WELKE TECHNIEKEN KOM JE TEGEN IN DE MACHINES?

Voor Danpo in Denemarken, producent van volledig bereide kipproducten, bouwde GEA een volautomatische lijn voor de productie van een assortiment kipnuggets. Over de processen vertelt Stefan: ‘Om de kipnuggets te maken zijn meerdere processen nodig. Het vlees wordt gemalen, gemengd, gevormd, gecoat, gefrituurd, nagegaard en bevroren en verpakt en dat alles in één naadloos verlopend, volautomatisch proces. Alle apparatuur in het proces is door ons gemaakt.’ Zie hieronder de line-setup van hoe je een kipnugget maakt met het equipment dat je daarbij nodig hebt.

Stefan van den Hanenberg werkt sinds negen maanden bij GEA, als senior director of Innovation Guilds. Hiervoor heeft hij 28 jaar zijn eigen bedrijf gehad in vleesvervangende producten, Dalco Food. 

WAAROM IS HET LEUK OM EEN DERGELIJKE MACHINE TE BOUWEN?

In de foodindustrie is hygiëne van essentieel belang. Over het ‘clean’ werken zegt Stefan: ‘Onze machines moeten geschikt zijn voor alle stappen in het reinigings- en desinfectieproces. Alles is van roestvrijstaal, bestaat uit gladde oppervlakken en wordt ook steeds vaker elektrolytisch gepolijst om zo min mogelijk hechting te krijgen. Marcel vult aan: ‘Wij werken zelf in onze fabriek niet in een cleanroom, maar onze machines moeten natuurlijk wel bijdragen aan de eisen die in de fabrieken van onze klanten gelden. Zo moeten alle onderdelen goed te reinigen zijn.’ Stefan vult aan met een mooi voorbeeld: ‘Vroeger had het equipment een frame eronder, dat waren gewoon balken. Maar aan de onderkant is het bijna niet schoon te maken, of de schoonmaakdienst moet op de grond gaan liggen. Daarom zetten we alles nu in een bepaalde hoek, zodat je de onderkant makkelijker kunt schoonmaken. Er is zelfs een Technology Centre aanwezig in Bakel waar alle apparatuur opgesteld staat en waar testen gedraaid worden voor klanten en nieuwe ideeën uitgetest kunnen worden.’

Een aantal jaren geleden produceerden ze er zelf de machines, maar in de fabriek in Bakel wordt nu alleen nog het assembleren gedaan. Daarover vertelt Marcel: ‘Hier op onze locatie wordt het equipment samengesteld. We stellen machines samen uit ongeveer tweeduizend verschillende onderdelen. Zo zijn er bedrijven die voor ons de bedieningskasten bouwen, andere bedrijven verzorgen bijvoorbeeld weer de bouw van het frame. Het plaat- en zetwerk doen we niet meer zelf intern, maar besteden we dus uit aan gespecialiseerde bedrijven. Nadat de machines zijn gemonteerd en getest, worden deze wereldwijd verzonden naar klanten.’

Marcel Verbers begon ooit als servicemonteur en reisde voor verschillende werkgevers de hele wereld rond. Inmiddels is hij 25 jaar werkzaam bij GEA, eerst als servicemonteur en groepsleider, daarna als assemblage manager en nu is hij facility manager.

LEES OOK DE ANDERE VERHALEN
VAN DE MAAKINDUSTRIE

Je hebt iedere dag wel wat in je handen, wat door een machine van GEA is geproduceerd. Ongeveer elke derde kipnugget wordt geproduceerd met GEA-technologie. Maar ook een kwart van de verwerkte melk, 50% van het bier, elke vierde liter bloed, het wordt allemaal verwerkt met apparatuur van GEA. Over het assembleren van de machines en de volautomatische productielijn die werd ontwikkeld om kipnuggets te maken, gingen we in gesprek met Stefan en Marcel, beide werkzaam bij GEA Food Solutions in Bakel.

Volledig scherm